Isnin, 24 Jun 2024 |

  1. Pantun memiliki tempat yang istimewa dalam seni warisan adat Melayu di Malaysia. Pantun adalah bentuk puisi lisan yang telah lama menjadi bagian tak terpisahkan dari budaya Melayu. Pantun tidak hanya dianggap sebagai satu bentuk hiburan atau hiburan semata-mata, tetapi juga sebagai cara untuk menyampaikan pesan, nasihat, atau ungkapan perasaan secara halus dan puitis.
  1. Dalam konteks seni warisan adat Melayu di Malaysia, pantun sering digunakan dalam pelbagai acara tradisional seperti pernikahan, pertemuan keluarga, kenduri, dan festival budaya. Pantun menjadi sarana untuk mengekspresikan kegembiraan, saling berkenalan, saling menyapa, atau memberikan ucapan selamat.
  1. Dalam usaha untuk memelihara dan mempromosikan warisan Pantun, Kerajaan Negeri Melaka di bawah kepimpinan YAB Datuk Seri Utama Ab Rauf Bin Yusoh, Ketua Menteri Melaka telah mewujudkan Pengkalan Data Pantun Negeri Melaka yang diberi nama "Gerbang Pantun Melaka". Gerbang Pantun Melaka bertujuan untuk menjadi satu platform yang komprehensif bagi pengumpulan, pemeliharaan, dan penyebaran pantun-pantun tradisional yang unik serta khas kepada Negeri Melaka.
  1. Gerbang Pantun Melaka diharapkan dapat memberi sumbangan yang signifikan kepada pemeliharaan dan pemasyhuran seni pantun sebagai sebahagian penting dalam identiti budaya Negeri Melaka.
  1. Untuk sebarang info lanjut berhubung Gerbang Pantun Melaka ini, sila layari laman web rasmi Gerbang Pantun Melaka di pautan https://pantun.melaka.gov.my.

Paparan Terbaik menggunakan Mozilla Firefox 3.5 ke atas, Google Chrome dan Safari dengan resolusi 1366 x 768


Hakcipta Terpelihara 2024@Kerajaan Negeri Melaka
Portal Melaka Versi 6.0, dibangunkan oleh Bahagian Teknologi Maklumat Dan Komunikasi, Jabatan Ketua Menteri Melaka

  • Tarikh Kemaskini: 22 June 2024 
Pelawat: 0009551788 | Statistik